27 Haziran 2011 Pazartesi

Arka Plan ve Metin Rengi

Web sayfalarında, arka planın(zemin) renginin ayarlanması işlemidir. Web sayfasının arkaplan rengi <body> tag’ı kullanılarak değiştirilir. Varsayılan(default) arka plan rengi gri'dir.
body bgcolor=# background=# text=# link=# alink=# vlink=#>
Body tag’ının parametreleri aşağıdaki gibidir:
bgcolor---- Arka plan rengini ayarlar
background Arka plana, uzantısı jpg, png ve gif gibi HTML’in yorumlayabileceği bir resim(grafik) dosyası koyulmasını sağlar.   
text -------- Bir sayfadaki metin rengini kontrol etmek için kullanılır. Bu parametre kullanılarak yapılan renk değişikliği, Font tag'ı ile renk değişikliği yapılan yerler hariç bütün Web sayfasını etkiler.
link -------- Bir yere bağlantısı olan(ziyaret edilmemiş link, tıklanmamış durumdaki rengi) yazı rengini ayarlar(kontrol eder).
alink-------- Çalışan linkin(active link) rengini ayarlar. Bir linkin sol fare düğmesi halen basılı iken, tıklama süresince alacağı rengi belirler) tıklandığı sürece alacağı rengi kontrol eder.
vlink ----------  Çalışmayan linkin(visited link-ziyaret sonrası gidilen link) rengini ayarlar. Ziyaret edilmiş bir linkin rengini kontrol eder. Tıklama işleminden sonra alacağı rengi belirler.
#=rrggbb---     Renk,hexadecimal olarak kırmızı-yeşil-mavi rengi verebiliriz. Bunun icin 16 lık sayı sistemi kullanılır: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,a,b,c,d,e,f
<body background="chalk.gif"  link="#00c000" alink="#0000ff"  vlink="#000000">
Örneğin, ilk.html sayfasının arka plan rengini değiştirip mavi yapmak istersek;
<body bgcolor="#0000ff">
ya da
<body bgcolor="blue">
tag’ının yazılması gerekir. Artık alt.html sayfasının arka plan rengi mavi olacaktır.
Tarayıcının text rengi, link rengi, aktif link rengi ve ziyaret edilmiş link rengi ve ekran fon rengi için varsayılan değerleri vardır. Bu değerler;
Text  rengi siyahtır
Linkler mavi
Aktif link rengi kırmızı
Ziyaret edilmiş link rengi mor
Kullanıcı isterse bu renkleri değiştirebilir. Bütün belge için varsayılan renkler <BODY> etiketinin içinde değiştirilir.
<BODY BGCOLOR="#000000" TEXT="#FFFF00" LINK="#FF0000" VLINK="#800000" ALINK="#008000"> Bağlantılar </BODY>

Bağlantılar
Yukarıdaki Body tag’ı parametrelerinde verilen değerlere göre, ekranda görüntülenen Bağlantılar kelimesinde fon siyah ve text sarı.
Linkler şimdi kırmızı
Ziyaret edilmiş linkler bordo
Aktif linkler ise yeşil oldu.
Body tag'ı ile kullanılan leftmargin ve topmargin parametreleri, Web sayfaları Internet Explorer Web Tarayıcısı uygulaması ile görüntülenirken, sayfanın solundaki ve sağındaki kenar boşluk miktarını(leftmargin) ya da sayfanın altındaki ve üstündeki kenar boşluk miktarını(topmargin) piksel(nokta) olarak ayarlarlar.
<body topmargin=”25” leftmargin=”25” marginwidth=”0” marginheight=”0” bgcolor=”#ffffff”>
</body>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder