27 Haziran 2011 Pazartesi

HTML'nin Temel Komutları

HTML belgesi, iki bölüme ayrılır:
Baş taraf (başlangıç) <Head> ve gövde <Body> bölümleri. Web Tarayıcılar(Browser), bir Html belgesini yorumlayabilmek için, HTML tag’ını gördükten sonra Head ve Body tag'larını arar ve ekrandaki sayfayı buna göre biçimlendirirler. Sayfanın “baş tarafı-head” sayfanın en üstünde, belge hakkında genel bilgileri kapsayan bölümdür. Aşağıdaki örnekte ğörüldüğü gibi meta tag'ı, örnek sayfalarımızda baş tarafı başlatan ve bitiren taglar, <head>....</head>, arasına koyarak, HTML sayfalarının İngilizce metinlerden oluştuğunu varsayan tarayıcıya, sayfamızın Türkçe olduğunu bildirmek amacıyla kullanılacaktır.
Herhangi bir kelime işlemcisinde, örneğin, Not Defteri(NotePad)’nde, örneği aşağıdaki gibi yazıp, dosyayı düz yazı dosyası olarak kaydedelim.
<HTML>
<HEAD>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1254">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-9">
</HEAD>
<BODY>
Web Tasarımı Sayfasına Hoş Geldiniz!
</BODY>
</HTML>
HTML sayfası, tarayıcıya bu dosyanın bir HTML dosyası olduğu açıklayarak başlıyor. HTML tag’ı sayfanın ilk elemanı olmak zorunda ve sayfa bittiğinde kapatılmak zorundadır.
Baş taraf(başlangıç) tag'larının arasına sayfanın Türkçe olduğunu belirten genel tag(meta tag)'ı koyuyoruz ve gövde bölümünde, ziyaretçilerimize hoşgeldiniz, diyoruz.
Bu dosyayı, örneğin “ilk.htm” ya da "ilk.html" adıyla kaydedelim.

Meta tag'ı head'ler arasına yerleştirilir. Bu tag, Türkçe karakterlerin doğru bir şekilde görünmesini sağlamak, Web sayfası hakkında kısa tanıtım bilgisi, sayfanın yazarı v.s. hakkında bilgi vermek, sayfa hakkında anahtar kelimeler oluşturmak için gereklidir.
Meta tagları, Arama Motorları tarafından ilk bakılacak yerlerden biridir. Örneğin; <Meta Name="Description" CONTENT="Web tasarımı ile ilgili herşey burada.">
Meta Keywords: Arama motorlarınca sitenizde bulunmasını istediğiniz kelimeleri yazacağınız bölümdür. Öncelikle sizin için en önemli 40-50 kelime aralarına virgül koyularak yazılır. Bazı arama motorları boşluk istediklerinden virgül ve boşluk beraber de kullanılabilir. Arama Motorlarının bazıları kısa ve öz açıklamayı tercih ettikleri için 255 kelimeyi kabul ederler. Bazıları, <Meta Name="Description" ve <Meta Name="Keywords" da ilk 255 kelimeyi kabul ederlerken bazıları da 255 kelimeyi aşan siteleri otomatik olarak banlarlar. Örneğin; <Meta Name="Keywords" CONTENT="grafik, web tasarımı, webmaster, web design, image, graphics">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-9"> ise, iso türkçe karakter setini tanımlar.
http-equiv=,  Hypertext Transfer Protocol Equivilant-Http sayfasının nasıl görüntüleneceğinin tanımını yapar.
Profesyonelce hazırlanmış bir Web sayfasında mutlaka bulunmalıdırlar. Meta tag'ları Web sayfasının en önemli bilgilerinin saklandığı yerdir. İlerleyen konularda meta tag'ının kullanımıyla ilgili olarak açıklamalı bilgiler verilecektir.
HTML'de tag'ların kullanımı oldukça kolaydır. Örnek olarak bir metnin koyu(bold) görüntülenmesi istendiğinde metnin baştarafına Web Tarayıcısı'nın metnin koyu görüntüleneceğini bildiren tag yazılır ve daha sonra metnin son tarafında bu tag sonlandırılır.
Tag'lar "<" küçüktür, ">" büyüktür sembolleri(Açılı Parantezler) arasında gösterilir.
<H1> (Büyüktür ve küçüktür karakterleri arasındaki H1 HTML özel işareti(tag), bu alana en büyük puntoda görülecek yazı yazılabilir ve kapanışı </H1> özel işareti demektir. Bu tür tag elemanlarına, içerikli elemanlar denir. Eğer bir HTML kodunun <br> komutu gibi kapanışı yoksa bunlara da boş elemanlar denir. H1 tagı için örnek verilecek olursa,
<H1>Merhaba </H1> Bu alana yazılan Merhaba kelimesi, en büyük puntoda görülecek bir yazıdır.
HTML'de kullanılan bazı tag'ların bir takım kullanım özellikleri vardır. Bunlara o tag'ın parametresi(attribute, öznitelik) adı verilir.
Parametreler(parameter) tagların değiştirilebilen özelliklerinin isimleridir. Örneğin metnin biçimlendirilmesinde kullanılan <font> tag'ının, yazıtipi türü ailesinin adı belirtilen face=, yazıtipi rengini belirten color=, yazıtipinin büyüklüğünü belirten size= gibi parametreleri vardır.
Değerler(value) ise, parametreler ile değiştirilen sayılardır.
Bir Web sayfasının ana çatısı aşağıdaki gibidir:

<html>    HTML kodunun başlangıcını belirler
<head>    Sayfa hakkında gerekli genel tanımlamaların ve sayfa başlığın tanımlandığı bloğu açar. Sayfanın başlığı, yazarı, Google, Altavista gibi arama motorlarının kullanacağı bilgiler(meta tag'ı ile belirtilir), Java scriptler v.b. gibi yer alır.
<title>     Sayfa başlığının yazılacağını belirtir. Bu başlık Internet Explorer Web tarayıcısı uygulama penceresinin Başlık Çubuğu(Title Bar)'nda görülür.
</title>   Title(başlık) kısmını kapatır
</head> Head kısmını kapatır
<body>                     Esas sayfanın içeriği ve görünümü ile ilgili herşeyin yer aldığı bölümdür. Sayfanın ana gövdesidir. Web sayfasının tarayıcı tarafından ekranda görüntülenecek tüm kısımları, metinler, resimler, tablolar, formlar v.s. bu tag arasına yazılır.
</body>          Body kısmını kapatır.
</html>  HTML kodunun sonunu kapatır.
HEAD tagı bilgisi dökümanın bir parçası gibi Web Tarayıcısından görünmez. TITLE tagı içersindeki bilgi, Web Tarayıcısı tarafından gösterilir.  TITLE arasına yazılan bilgi, sitenin başlığını oluşturur ve HTML tarayıcıları başlığı, pencerenin en üstünde ve sola dayalı olarak gösterilir. Ayrıca,
Arama Motorları tarafından aranan kelime öncelikle Title'da aradığından, bu taglar arasına, Sitenize açıklık getirecek 100 karakteri geçmeyen bir başlık yazılması uygun olur. Ayrıca sayfanızdaki ilk üç HTML kodunun <html><head><title> sırası ile bulunması önceliğinizi arttıracaktır. Örneğin; <title>Web Tasarımı ile ilgili tüm aradıklarınız bu sitededir. </title>
BODY tagı ise,  HTML dökümanının içersindeki tüm paragrafları listeler ve diğer elemanları içerir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder