27 Haziran 2011 Pazartesi

Başlık Metni ve Fontlar

Başlık(heading) metni formatlarken <h#>heading tag’ı kullanılır. Bu tag'a 1’den 6’ya kadar numara verilir. 1 en büyük boyut, 6 ise en küçük boyuttur.
<h#> ..... </h#>
#=1, 2, 3, 4, 5, 6
<h1>Güzel bir gün!</h1>                  

Güzel bir gün

<h6>Güzel bir gün!</h6>
Güzel bir gün!
<hn align=#>...</hn>
Başlık<Hn> tag'larının hizalama parametresi align (hizalama)'dir. Bu yöntemle başlıklar sayfa içerisinde sola, sağa hizalanabilir ya da ortalanabilir.
<h3 align=center>Merhaba</h3>ortalalanmış başlık

Merhaba

<h3 align=right>Merhaba</h3>sağa hizalanmış başlık

Merhaba


<h3 align=left>Merhaba</h3>sola hizalanmış başlık

Merhaba

<center>...</center>
Center tag'ı sayfadaki metinleri, nesneleri ortalar.
<center>Merhaba</center>

Merhaba
Fontların Büyüklüğü
Font(yazıtipinin) büyüklüğünün ayarlanması için,
<font size=#> ... </font>
tag’ı kullanılır.
Fontun büyüklüğü ya da punto bilgisidir. 1,2,3 gibi değerler alabileceği gibi, doğrudan 10, 12, 14 gibi piksel cinsinden değerler de alabilir.
<font size=+3> Güzel bir gün</font>
#=1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ya da  +#, -#, Rakam arttıkça yazıtipi büyüklüğüde artar.
<font size=7>Güzel bir gün!</font>

Güzel bir gün!
<font size=6>Güzel bir gün!</font>
Güzel bir gün!
<font size=5>Güzel bir gün!</font
Güzel bir gün!
<font size=4>Güzel bir gün!</font
Güzel bir gün!
<font size=3>Güzel bir gün!</font
Güzel bir gün!
<font size=+3>Güzel bir gün!</font>

Güzel bir gün!

<font size=-3>Güzel bir gün!</fontGüzel bir gün!
<font size=2>Güzel bir gün!</fontGüzel bir gün!
<font size=1>Güzel bir gün!</fontGüzel bir gün!
HTML belirtiminde belli bir font büyüklüğü tanımlama imkanı yoktur. Bunun asıl nedeni font büyüklüğünün kullanıcının tarayıcı tarafından kontrol edilmesi ve Web dökümanlarını görmek isteyen kullanıcının istediği font büyüklüğünü seçmesidir. Çeşitli başlık düzeyleri kullanılarak, Web yayımcıları grafik inceleyicilerdeki font büyüklüğü üzerinde bir kontrol sağlamaya çalışmışlardır. Genellikle birinci düzey başlık normal metinden 8 ya da 10 punto daha büyük metinler yaratmakta: ikinci düzey başlık normal metinden 6 ya da 8 punto daha büyük metinler yaratmakta kullanılır ve bu şekilde devam eder.
Bununla birlikte, bu özellikte; yayımcı metnin ortasındaki bir satırın font büyüklüğünü değiştirmek istiyorsa bu özellikten yararlanamaz.
Netscape bu eksikliği gidermek için temel font büyüklüğü tanımlama ve daha sonra font büyüklüğünü bu temel font büyüklüğüne göre değiştirme olanağı vermiştir. Hem Netscape hem de Internet Explorer  <basefont> ve <font> imlerini destekler. Temel font büyüklüğünü 1 ve 7 arasındaki değerleri kullanarak tanımlanabilir.1 değeri, en küçük metin için, 7 değeri ise en büyük metin için kullanılır. Temel font büyüklüğü için önceden belirlenmiş değer standart metin büyüklüğü olan 3’tür.
<basefont size=#>
#=1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Face parametresi ile hangi fontun kullanılacağı belirtilmeyen metinlerin, hangi font ile gösterileceği basefont deyimi ile belirlenir.
<basefont face="tahoma">
Tüm sayfadaki metinleri tahoma fontu ile görüntüler.
 <basefont size="4">
Tüm sayfadaki metinlerin font büyüklüğünü 4 yapar.
<basefont color="red">
Tüm sayfadaki metinlerin rengini kırmızı olarak görüntüler..
<basefont face="tahoma" size="4" color="red">
<basefont> tag'ı genellikle <font> tag'ı ile birlikte kullanılır. <font> tag'ı kullanarak ilgili metnin font büyüklüğü, temel font büyüklüğüne göre ya da belli bir değer kullanarak doğrudan font büyüklüğünü ayarlayabilme özelliğine göre iki şekilde tanımlanabilir. Sayfaya dahil edilmek istenilen ama sayfada fazla yer kaplaması istenmeyen metinleri küçük bir font büyüklüğü ile göstermek mümkündür.
Büyük font büyüklüğü, anahtar kelimelere ya da metnin bir paragrafına dikkat çekilmesi istenildiğinde oldukça yardımcı olur.
Bir paragraftaki bir kelimeyi ya da bir anahtar kelimenin ilk harfini daha büyük yapmak için, font büyüklüğü ayarlanabilir.
Basefont ile tanımlanan font rengi ve büyüklükleri, Web sayfasında tablo kullanılmış ise, tablo içinde yer alan metinler için geçerli olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder